Geuze 100% Lambik
n de achttiende eeuw ontdekte
een benedictijn, Dom Perignon, dat hij door verschillende niet-schuimende
wijnen te mengen een schuimende wijn bekwam. Een eeuw later mengt een Brabants
brouwer verschillende lambikken en veroorzaakt een hergisting op de fles.
De Geuze is geboren.
Tot de negentiende eeuw dronken Brusselaars en Brabanders vooral twee bieren, lambik en faro. De opkomst van de glazen flessen en de ontdekking van de hergisitng op fles zorgen voor een revolutie in het kleine wereldje van de Brusselse brouwers. De Geuze wordt het bier dat symbool staat voor Brussel.

Artiest : Raymond Goffin, 1998
Lambik, de basis voor de Geuze, is een bier van spontane gisting. Alle bieren op basis van Lambik smaken van nature uit zuur, maar bij sommige zijn de zuurheid, de bitterheid en de zachtheid meer uitgesproken dan bij andere.
Geuze is het resultaat van een complexe mengeling van lambikken van verschillende leeftijd en met een verschillende smaak.
De Lambik van Brouwerij Cantillon wordt bewaard in eikenhouten vaten. Na een jaar wordt hij " jong " genoemd, na drie jaar komt hij tot volle rijpheid. De jonge bieren bevatten de natuurlijke suikers die nodig zijn voor de tweede gisting op de fles. De bieren van drie jaar zorgen voor de rijke smaak en de fijne aroma’s.
De brouwer moet echter vooral proeven. Hij moet proeven van een tiental lambikken uit verschillende vaten, om er uiteindelijk vijf of zes te kiezen waarmee hij een Geuze 100% lambik zal maken die de originele kenmerken van de bieren van Brouwerij Cantillon bezit.

Artiest : Raymond Goffin, 1986
De flessen zijn gesloten met een (natuur)kurk, waarop nog een kroonkurk komt. Ze worden neergelegd in de kelder en blijven er gemiddeld een jaar, zodat de suikers kunnen worden omgezet in koolzuurgas (hergisting op de fles). De verzadiging van het bier gebeurt traag en natuurlijk. Wanneer de Lambik begint te schuimen, noemt men hem Geuze. Daarna verhuist dit pareltje van Brouwerij Cantillon uit de kelders van de brouwerij naar de kelders van de liefhebbers van ambachtelijke Geuze.
Elke mengeling levert een verschillende Geuze op. Aangezien we werken met natuurlijke elementen kunnen we geen "standaardproduct" maken.
De Geuze-Lambik Cantillon vertegenwoordigt de helft van de totale productie van de Brouwerij.
De Geuze 100% Lambik is verkrijgbaar in flessen van 37,5 cl (1/2) en van 75 cl (1/1).

