Lambik en spontane gisting

Ik ben Mimi, het kleine muisje.
Ik ken elk hoekje van de brouwerij.
Volg me en ik laat jullie kennismaken met alle bieren die hier worden gebrouwen.
Ik ben dol op granen en weet dan ook alles over Lambik, de stamvader van bieren zoals de Geuze, de Kriek en de Faro,…
Traditionele lambik wordt als volgt gebrouwen :
-
Ingrediënten
- ruwe tarwe 35%
- gemoute gerst 65%
- overjaarse hop (3 jaar) naar rata van 5 g per liter eindproduct
-
Brouwproces
- brouwen (van 45°C tot 72°C)
- recuperatie van het wort door filtrering
- koken en hoptoevoeging in kookketels
- afkoeling in contact met de lucht in de koelbak
- natuurlijke besmetting van het wort door wilde fermenten (bacteriën en gisten)
- inkuiping van het wort bij 18°C in eikenhouten of kastanjehouten vaten
- spontane gisting, eerst zichtbaar, daarna traag
- omzetting van alle suikers in drie jaar
- Uitzicht van lambik
- Niet-schuimend bier, granenwijn. Tijdens de gisting ontsnapt al het koolzuurgas immers doorheen het hout en verzadigt het bier bijgevolg niet.

