Brouwerij Cantillon - Welkom

Welkom
Lambik
De bieren
Bezoek
Openbrouwdag
Amforen
Zwanze Day 2015
Kwintessens
Verkooppunten
Shop
Contact
Nuttige links
 


Terug naar de toekomst

Lambik en houten vat, al eeuwenlang gaan die twee begrippen samen. Nooit had ik kunnen denken dat mijn bier ergens anders zou kunnen zitten dan in een vat, en toch... En toch gaat een blindproeverij van wijn mijn kijk hierop helemaal veranderen. Een wijn waarvan ik helemaal ondersteboven was. Bijzondere aroma's, een buitengewoon complexe smaak die frisheid, fruitigheid en mineraliteit in zich verenigt. Onmogelijk te vergelijken met een “klassieke” wijn, er was iets anders, maar wat??

De Italiaanse wijnboer Gabrio Bini, die er ook bij was in het restaurant waar deze we deze wijn proefden, had een antwoord op mijn talrijke vragen. De wijnen van Gabrio komen uit Sicilië en rijpen in...amforen. Hij praatte met zoveel passie en enthousiasme over zijn amforen dat ik al snel beelden voor me zag van mijn Lambik in dergelijke recipiënten.

Een bier dat zo oud is als Lambik in een recipiënt die teruggaat op de oudheid, logisch toch! De wijnboeren die momenteel experimenteren met amforen, zijn allemaal producenten van natuurlijke wijn (bio of biodynamisch), zonder toevoeging van gist, nog een link met de traditionele Lambik. Zij kiezen voor een ideale zuurstoftoevoer naar de vloeistof en voor frissere temperaturen die een langere gisting in de hand werken.

Ik voel dat de hele ploeg van Cantillon echt staat te popelen om te beginnen met dit experiment. Zo zullen we niet alleen weten wat het resultaat is van zo een rijping, maar Lambik laten rijpen in amforen geeft ons ook een beetje het gevoeld een enorme sprong in de tijd te maken. Er staan momenteel 12 amforen van 200 liter in de brouwerij. Nadat we ze in water hadden ondergedompeld om ze minder poreus te maken, hebben we ze gevuld met het negentiende brouwsel van seizoen O (26 januari 2012).

We zullen jullie op de hoogte houden van de evolutie van de gisting en, als alles naar wens verloopt, volgt er een eerste proeverij in de herfst.

Brasserie Cantillon

 

Brasserie Cantillon Brasserie 1900